Opis kierunku
Dietetyka studia licencjackie w Wyższej Szkole Administracji i Biznesu (WSAiB) w Gdyni to szansa, aby wejść do fascynującego świata wiedzy o zdrowiu i żywieniu. Po ukończeniu studiów I stopnia będziesz specjalistą ochrony zdrowia, wyposażonym w interdyscyplinarną wiedzę dotyczącą medycznych, biologicznych i psychologicznych aspektów żywienia człowieka w różnych stanach zdrowia. Twoimi wykładowcami będą praktycy na co dzień aktywni w branży.
Jako student Dietetyki na WSAiB masz do wyboru dwie specjalności: Poradnictwo Dietetyczne i Dietetyka Sportowa.
Tryby studiów
Zajęcia odbywają się trzy dni w tygodniu – od poniedziałku do środy.
Zajęcia odbywają się w weekendy, zjazdy odbywają się co drugi tydzień.
W trakcie studiów zdobędziesz nie tylko teoretyczną wiedzę, lecz przede wszystkim praktyczne umiejętności, które umożliwią Ci samodzielne planowanie żywienia dla osób indywidualnych oraz różnych grup, a także ocenę stanu odżywiania. Będziesz posiadać wiedzę z zakresu: propedeutyka żywienia, anatomia i fizjologia człowieka, psychologia, immunologia oraz klinicznego obrazu chorób dietozależnych. Będziesz także posługiwać się umiejętnościami z zakresu biologicznych podstaw dietetyki, obejmujących biochemię, mikrobiologię żywności i genetykę.
Na WSAiB w Gdyni wykładowcami na kierunku Dietetyka są prawdziwi praktycy z obszaru zdrowia i żywienia. To eksperci, którzy dzielą się swoim bogatym doświadczeniem zawodowym, wprowadzając Cię w realia pracy w dziedzinie dietetyki. Wykładowcy z WSAiB w Gdyni to ludzie, którzy wiedzą jak wygląda praca w terenie, w poradniach, placówkach opieki zdrowotnej czy firmach cateringowych. Ich zajęcia są nie tylko źródłem wiedzy, ale także inspiracją do rozwoju zawodowego. Słuchając ich opowieści i przypadków z praktyki, zdobędziesz unikalne spojrzenie na różnorodność świata dietetyki. To spotkanie z praktyką odbywa się w murach uczelni, co sprawia, że Twoje edukacyjne doświadczenie jest pełniejsze i bardziej związane z rzeczywistością.
Studiowanie pod okiem praktyków to również szansa na budowanie cennych relacji zawodowych. Twoi wykładowcy nie tylko przekazują wiedzę, ale także oferują wsparcie w kształtowaniu Twojej ścieżki zawodowej. To unikalna okazja do zdobywania cennych kontaktów i mentorstwa od osób, które osiągnęły sukces w dziedzinie dietetyki. WSAiB w Gdyni: Nie tylko teoria, ale i praktyka w jednym miejscu.
Dzięki zdobytym kompetencjom z zakresu technologii żywności i żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa i oceny jakości żywności, będziesz gotowy/a nie tylko do pracy indywidualnej, ale także do efektywnej współpracy w zespołach interdyscyplinarnych. Twoje kompetencje pozwolą na kierowanie zespołem pracowniczym, planowanie i organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego oraz współpracę z podopiecznymi i ich rodzinami.
Twoje kompetencje nie ograniczą się jedynie do sfery zdrowia. Studia na kierunku Dietetyka umożliwią Ci także przygotowanie do własnej działalności gospodarczej, rozwijania przedsiębiorczości i zastosowania w praktyce wiedzy na temat funkcjonowania podmiotów w gospodarce rynkowej.
Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia na kierunku Dietetyka, będziesz mieć szerokie pole zatrudnienia. Czekają na Ciebie możliwości pracy w publicznych i niepublicznych placówkach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych i dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych, firmach cateringowych, w obiektach SPA i Wellness , a nawet instytucjach naukowo-badawczych. To nie tylko ścieżka kariery, ale także pełna wyzwań podróż przez świat wiedzy o żywieniu i zdrowiu.
Studia na kierunku Dietetyka I stopnia w WSAiB im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni kończą się obroną pracy dyplomowej i uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata, umożliwiają kontynuowanie nauki na studiach magisterskich II stopnia lub studiach podyplomowych.